ENVIRONMENT-FRIENDLY HOMES IN NARDÒ (LE), LOCALITY "S. CATERINA"

The strong contextualization of the project intervention and the exaltation of the genius loci have resulted in geometric, planimetric-volumetric, construction and formal choices arising strongly from the relationship with the neighbouring environment, in agreement with the dictates of sustainability in building. First of all, these residential units are positioned and shaped, from a planimetric viewpoint, so as to "embrace" the building lot, and almost like an amphitheatre, are oriented towards the best part of it, i.e., the south side, facing the sea. The "comb" pattern whereby the units "fit into one another”, alternating portions with smaller and larger transverse size, optimizes and enhances the structure of the area. The study and planimetric-volumetric choices made, besides emphasizing the site and its features such as irregularity and spontaneity (with 4 units arranged parallel to the long sides of the "triangle" of the building lot and one in the central area, thus creating multiple openings and perspectives), also aim at balancing and regularizing it, through a geometric and symmetrical architectural composition. The residential units are in fact placed symmetrically to the longitudinal axis of the area, on which is placed the central housing unit, which thus acts as a regulating "hub". The result is a synthesis between asymmetry and spontaneity, between geometry and regularity in a dialectic and productive relationship. With regard to the elevation aspect, the residential units on two floors have a jagged pattern which, echoing the altimetry and morphology of the area, contextualizes and minimizes the impact of the building on the ground. In addition, aspects relating to sustainability and energy saving, today more and more relevant and encouraged at all levels (constructive, technological, legislative), have strongly influenced the project. As regards choices concerning orientation and planimetric-volumetric approach, consideration on the passive cooling of the units weighed heavily on the project: a planimetric layout with different alignments and orientations favours the better development of air flows which do not slow down or interfere with each other as can occur in the case of buildings which are aligned or too close respectively. The solar radiation is controlled (as well as by using materials and construction elements with high insulation capacity and the elimination of thermal bridges) through openings along the north-south axis, and by shielding with overhangs and shading elements the interior stained glass windows placed on the south side, in order to exploit the sunlight in the winter months and restrict it in summer. Finally, mention must be made of the technical - constructive – aesthetic solution envisaged to equip the building with energy efficiency systems (solar and photovoltaic panels) which favours total architectural-plant engineering integration: the panels (facing south to maximize efficiency) will be housed inside a wooden trellis which like a fabric (or branches of a tree) connects, makes uniform and balances the unit volumes, besides better contextualizing the surrounding environment, with its hilly and spontaneous character. Landscape and genius loci have, of course, also influenced the architectural - formal style of the units. The balcony overhangs, for example, "detach" from the body of the building like branches from the trunk of a tree (exalting the lightness of the overhang with the contrast between the stone wall baffle on which the cantilevered slab engages and the lightweight and thin slab itself), with an opposite and dialectic pattern. The resulting stereometry produces an organic, vibrant, dynamic, asymmetric and dialectic character between the parts and the whole, as if simulating the spontaneous evolution and growth of forms in nature.

Building Photo

Rendering, graphics and drawings