The sought strong contextualization of the project resulted in geometric, formal and planimetric-volumetric choices originating from the relationship with the neighbouring environment. First, the foundations , the outline of the building and the landscaping (articulated on various levels the same way as terracing) have, from the point of horizontal and vertical alignment, a jagged design which, taking its cue from the altitude and morphology patterns of the area, contextualizes and reduces to the utmost the impact of the building on the ground. The property, although made up of several distinct units, is typologically an organic, unitary building, a single development complex, not fragmented in any way. The planimetric-volumetric installation is influenced by the spontaneous aspect and morphology of the area. Thus, for example, the basement fronts (characterized by the alternation of more massive parts closed and covered in stone and “lighter” parts with more plastered openings in lighter colour shades) are positioned with an opposite pattern to those of the ground floor (also characterized by the opposition of empties and solids), albeit partially readjusted by the adjacent wooden pylons of the apartment entrances. Similarly, and highlighted by the staggered profiles of the balconies (i.e., "detached" from the body of the building like branches from the trunk of a tree), the outline of the basement has a jagged pattern "growing" in a longitudinal direction, while that of the ground floor , on the contrary, follows a transverse direction. The resulting stereometry has an organic, vibrant, dynamic, asymmetric and dialectic character between the parts and the whole, almost simulating the evolution and spontaneous growth of forms in nature. Always with a view to creating an optimal dialogue with the environment, natural materials will be used such as stone (for covering the walls) and wood (for railings, shutters and trusses) and the balcony railings will be fully open (so as to also favour the views of the beautiful seascape). The slender, lightweight wooden trusses positioned on the front of the main building are well suited to the "hilly" and "spontaneous" nature of the surrounding countryside, as well as partially rebalancing the volume of these fronts, without altering the setting and planimetric-volumetric relations. The architectural solution envisaged to integrate the energy efficiency systems (solar panels) with the building, involves the construction of a "terrace" (in the style of the overall planimetric-volumetric layout) at a lower level than the ground floor covering ceiling (so as to be almost imperceptible) in which to house the aforementioned panels, facing south to increase efficiency.

Building Photo

Rendering, graphics and drawings