The recovery of former industrial areas and abandoned industrial buildings today represents a key opportunity to develop new and renewed sustainable urban development outlooks. The project is developed within a strategic vision strongly oriented towards the enhancement and revitalization of the context. Grafted onto previous static consolidation and structural restoration works. made necessary to make the building safe, the project has attempted to revise the value of the distinct architectural components through their careful contemporary reinterpretation. The re-composition of the facade establishes a clear relationship with the rhythmic articulation of the original openings, accentuates the pre-existing architectural and functional hierarchy and resolves, through a balanced and sober design, pragmatically oriented to define the distance between the old and the new, the correspondence of the empty and solid parts with respect to the new vertical and planimetric organization of the internal distributions, which have been completed without compromising the original masonry components. In accordance with the best Italian and international contemporary architecture, the areas dedicated to installations and energy efficiency become a major opportunity to investigate and define forms and compositional solutions, the language of which, in total consistency with the functional content, can become an integral part of the overall project. Therefore the architectural imprint of the new reuse project finds an innovative solution in the conception of a compositional element able to underscore the complete functional metamorphosis of the building, clearly legible and distinguishable from the context, by means of an architectural crowning element consisting of a system of panels made of burnished steel, rhythmically extended, enclosing and outlining the top part of the stone volume, taking on the shape of a permeable technological box which protects and regulates the plant engineering technical system, the projections of the stairwells, the technical volumes, the shafts and the extraction pipes that rise from the flat roof. The project idea also solves the problem of accessibility to the floor itself, which can be used as a privileged terrace by the facility users to enjoy a direct relationship with the urban skyline. As part of the recovery scheme, special attention has been given to issues of the sustainability and energy efficiency of the building. Wherever possible, passive and bioclimatic strategies have been preferred, exploiting natural ventilation and shading factors; the use was also envisaged of integrated photovoltaic systems, thermal solar modules with forced air circulation and high-efficiency air-air heat pumps. In an urban logic, the functional requalification of the building was also an opportunity to transfer value to the civic use of its spaces. To this end, the property located to the north of the building was reinterpreted as a real urban plate, with the intention of creating a semi-public square able to also define itself as a hub and foster links and walkways inside the sector. Architecturally, it is defined through the use of symbolic and decorative elements alluding to nature, with the aim of creating the ideal binding of the urban landscape with the historical memory of the places (the presence of the old botanical garden) and provide figurative spots able to characterize and define spaces, making their fruition enjoyable and meaningful.

Building Photo

Rendering, graphics and drawings